Een Italiaans kustwachtschip met ruim negenhonderd migranten aan boord is aangekomen in Italië. Dat gebeurde enkele dagen nadat het land de havens had gesloten voor reddingsschip Aquarius, dat ruim zeshonderd migranten aan boord had.

Artsen zonder Grenzen meldt op Twitter dat het Italiaanse kustwachtschip ook twee lichamen aan boord heeft. De geredde migranten waren bij aankomst in het Siciliaanse Catania "gedesoriënteerd" en beseften in sommige gevallen niet dat ze in Italië waren aangekomen, aldus de hulporganisatie.

Spanje

De Aquarius is inmiddels met 229 migranten onderweg naar Spanje en komt waarschijnlijk zaterdag aan in Valencia. 400 van de eerdere 629 opvarenden zijn overgestapt op twee andere schepen van de Italiaanse kustwacht, die ook op weg naar de Spaanse kustplaats zijn.

De meeste migranten aan boord komen uit Eritrea, Zuid-Soedan en Libië. De 229 opvarenden die zich nog op de Aquarius bevinden, zijn voornamelijk vrouwen en kinderen.

Italië weigerde de Aquarius te laten aanmeren, terwijl de opvarenden ook Malta niet mochten betreden. De Italiaanse regering meent dat het het "niets te maken heeft" met de operatie waarbij honderden vluchtelingen uit zee zijn gered.

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde op sociale media op de weigering. "Vanaf vandaag zegt Italië nee tegen mensenhandel en nee tegen illegale immigranten."

Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron hekelde de houding van de Italiaanse regering en sprak van "een zekere mate van cynisme en een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef".

De Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerde dinsdag al boos op die woorden. Woensdag werd bekend dat Italië de Franse ambassadeur heeft ontboden. De Italiaanse minister van Buitenlands Zaken Enzo Moavero noemde de kritiek onterecht en verklaarde dat de kritiek afbreuk aan de relatie tussen Frankrijk en Italië doet.

Organisaties als Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee hebben gezegd dat geredde vluchtelingen altijd naar de dichtstbijzijnde haven gebracht dienen te worden en hebben de Europese Unie opgeroepen meer verantwoordelijkheid bij reddingsacties te nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!