Vaders van bijna twee derde van alle baby's wereldwijd hebben geen recht op betaald vaderschapsverlof. Het gaat om mannen in meer dan negentig landen, waaronder Nigeria en India.

In negentig landen is geen nationaal beleid voor betaald vaderschapsverlof na de geboorte van een kind, blijkt uit onderzoek van Unicef. Het onderzoek richt zich op vaders van bijna 90 miljoen kinderen tot twaalf maanden oud.

Unicef benadrukt het belang van vaders bij de opvoeding van hun pasgeboren kind. "De interactie met moeders en vaders vanaf het begin van het kinderleven draagt bij aan de algemene levensontwikkeling van een kind", aldus directeur Henrietta Fore. "Het is voor iedereen van belang dat vaders hun rol kunnen vervullen."

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties roept landen zonder betaald vaderschapsverlof op een "familievriendelijk beleid" in te voeren.

Nederland

In Nederland hebben vaders na de geboorte van hun kind recht op twee dagen betaald vaderschapsverlof. Ook is het mogelijk om aansluitend drie ouderschapsverlofdagen op te nemen, maar dat is niet altijd betaald.

Het kabinet wil de duur van het vaderschapsverlof per 2019 uitbreiden naar vijf dagen. Ook wil het kabinet per juli 2020 mogelijk maken dat vaders tot vijf weken extra verlof kunnen opnemen in de eerste zes maanden na de bevalling. In deze periode ontvangen zij dan een uitkering ter hoogte van 70 procent van het loon.

Niet alleen in Nederland groeit de aandacht voor het vaderschapsverlof. In de afgelopen jaren hebben meerdere (regionale) overheden het recht ingevoerd of uitgebreid. Ook kiezen meer bedrijven en instanties er zelf voor om het aantal verlofdagen te verhogen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!