Athene en Skopje hebben na tientallen jaren een akkoord bereikt over de naam van Macedonië. Het land gaat verder als de Republiek Noord-Macedonië. 

De landen liggen al jaren in de clinch over de naam Macedonië. Het conflict stamt uit 1991. In dat jaar heeft Macedonië zich vreedzaam afgescheiden van Joegoslavië. Het land is sindsdien doorgegaan als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat is slecht gevallen in Griekenland, omdat het land een eigen regio met de naam Macedonië heeft. 

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt dinsdag van een ''goede deal'' waarin aan de Griekse zorgen tegemoet is gekomen. Er komt een duidelijk onderscheid tussen de Griekse regio Macedonië en het buurland, laat hij weten. 

Zo staat in het akkoord dat de Republiek Noord-Macedonië geen connectie heeft met de Griekse cultuurgeschiedenis, verklaart Tsipras.

Ook zegt hij dat het Griekse parlement zich nog mag uitspreken over het akkoord. De beoogde naamswijziging van Macedonië ligt bijzonder gevoelig.

Protesten

Aan het begin van deze maand zijn duizenden mensen in Macedonië de straat opgegaan om tegen de naamswijziging te protesteren.

Ook in Griekenland zijn protesten gehouden. De betogers droegen spandoeken met opschriften als "Macedonië is Grieks" en "Respecteer onze geschiedenis".

Europese Unie

Macedonië werd in 1993 lid van de Verenigde Naties, onder voorwaarde dat het land officieel de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zou gaan heten. Het land is momenteel kandidaat-lid van de Europese Unie en heeft lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO.

De Macedonische premier Zoran Zaev stelt dat de naamswijziging gunstig zal uitpakken voor het land. Door het conflict met Griekenland op te lossen, wordt volgens hem de weg vrijgemaakt voor de mogelijke toetreding tot de Europese Unie en NAVO.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!