In de Iraakse hoofdstad Bagdad is zondag een opslagplaats met uitgebrachte stemmen van de recente parlementsverkiezingen afgebrand. De voorzitter van het Iraakse parlement heeft opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

De in brand gevlogen opslagplaats ligt in de wijk al-Rusafa, die oostelijk van de rivier Tigris ligt. Het Iraakse ministerie van Defensie liet weten dat alle stembussen en stembiljetten in het depot zijn verwoest. Hoeveel dat er precies zijn, heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

Ook over de oorzaak van de brand hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan.Wel is duidelijk dat het gaat om biljetten die zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen in mei.

Salim al-Jabouri, de huidige voorzitter van het Iraakse parlement, heeft opgeroepen om de verkiezingen volledig opnieuw te doen. Hij noemde de brand in de opslagplaats een "bewuste actie en misdaad, gericht op het manipuleren van de stemmen".

Premier

Deze week stemde het huidige Iraakse parlement in met een hertelling van alle stemmen die bij de afgelopen verkiezingen zijn uitgebracht. Dat gebeurde een dag nadat premier Haider al-Abadi had gerept van ernstige onregelmatigheden tijdens de stembusgang.

De premier liet zondag weten dat ook hij de brand als doelbewuste actie zag. "Het is een plot om het land en de democratie te schaden. We zullen iedereen die de veiligheid van de Iraakse burgers wil ondermijnen met ijzeren vuist bestreden", aldus Abadi.

De partij van Abadi kwam in de verkiezingen niet verder dan de derde plek.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!