Ruim 175.000 mensen zijn zondag in Spaans Baskenland de straat op gegaan om een menselijke keten van ruim 200 kilometer te vormen.

Met die actie willen de inwoners van de Spaanse regio hun eis voor een referendum over onafhankelijkheid kenbaar maken.

De krant Diario Vasco meldt dat de actievoerders een keten hebben gevormd van de kustplaats San Sebastián tot aan de Baskische hoofdstad Vitoria. Angel Oiarbide, een van de organisatoren van de betoging, las daar een manifest voor. Hij zei dat de Basken zelf over hun politieke toekomst moeten kunnen beslissen.

De Spaanse regering stelt dat referenda van de Spaanse regio's over onafhankelijkheid illegaal zijn. Op 1 oktober hield de regio Catalonië een volksraadpleging over onafhankelijkheid. De Spaanse regering stelde Catalonië daarna onder toezicht van Madrid.

Baskenland probeert al decennialang een onafhankelijke Spaanse regio te worden in Noord-Spanje. Vorige maand hief de Baskische terroristische beweging ETA zichzelf formeel op na bijna vijftig jaar geweld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!