In Nederlandse eieren zijn opnieuw sporen van de omstreden insecticide fipronil gevonden. Dat heeft de dienst voedselveiligheid en consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen vrijdag bekendgemaakt.

De eieren zijn geleverd door een biologisch pluimveebedrijf uit Nederland en worden uit de handel gehaald. De Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.

Tests in de regio Vechta hebben een verhoogde concentratie fipronil aangetoond. Zoals het ernaar uitziet, bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gebruik van fipronil bij dieren die in de voedselindustrie gebruikt worden, is in de EU verboden.

Vorig jaren kwamen in onder meer Nederland en Duitsland fipronileieren op de markt. Bij tientallen bedrijven werd fipronil aangetroffen en daarom werden zeker 2,5 miljoen kippen geruimd. Sindsdien wordt er streng gecontroleerd en onderzoek gedaan. De besmettingen zorgden voor 65 tot 75 miljoen euro aan schade.

Naijlen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er af en toe nog fipronil wordt aangetroffen in Nederlandse eieren. Het gaat om "naijlen" van het fipronilschandaal van vorig jaar. In stallen komt soms nog wat fipronil voor en dat kan in de eieren terechtkomen.

Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat fipronil weer op grote schaal wordt gebruikt. "Daar is de sector op teruggekomen", aldus een woordvoerder van de dienst.

Fipronil werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te doden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!