Het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag heeft in hoger beroep het vonnis wegens oorlogsmisdaden tegen de Congolese voormalige vicepresident Jean-Pierre Bemba teruggedraaid.

Bemba werd in juni 2016 tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid, omdat onder zijn bevel militieleden hadden gemoord en verkracht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Volgens de rechter kan hij daar echter niet verantwoordelijk voor worden gehouden. De eerdere rechters hebben te weinig rekening gehouden met de moeite die hij deed om de misdaden te stoppen toen hij zich daar bewust van werd.

Bemba blijft voorlopig wel vastzitten in afwachting van een zaak wegens minachting van het hof.

Hij zou getuigen hebben omgekocht en de rechtsgang hebben belemmerd. Dat kwam hem op een jaar extra celstraf te staan. Deze heeft hij eigenlijk al uitgezeten. Bemba verblijft sinds 2008 in hechtenis.

Als de oud-krijgsheer op vrije voeten wordt gesteld, en dat is misschien een kwestie van dagen, mag hij terugkeren naar de Democratische Republiek Congo. Dat beaamde regeringswoordvoerder Lambert Mende. "Daar kan geen misverstand over bestaan. Waar zou een Congolees burger anders naartoe moeten?"