Een Irakese verdachte van de geruchtmakende moord op een veertienjarig meisje in Duitsland is aangehouden in Irak. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om de twintigjarige vluchteling Ali B. die vorige week halsoverkop met zijn familie uit Duitsland richting Irak vertrok. Minister Horst Seehofer zegt dat Koerdische veiligheidsdiensten de voortvluchtige man in Noord-Irak oppakten. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse politie.

Susanna Maria Feldman werd sinds 22 mei vermist. Haar lichaam werd woensdag ontdekt in Wiesbaden. Daar zat B. met zijn familie in de vluchtelingenopvang. De man wordt ervan verdacht het joodse meisje seksueel misbruikt en gedood te hebben.

De politie heeft momenteel geen aanwijzingen dat het geloof van het slachtoffer een rol heeft gespeeld bij B., die eerder verdacht werd van de verkrachting van een elfjarige meisje dat in hetzelfde opvang verbleef.

Een 35-jarige man uit Turkije werd eerder opgepakt voor de zaak rondom Susanna, maar werd donderdag vrijgelaten. Door de vondst van nieuw bewijsmateriaal werd de man vrijgesproken.

Verontwaardiging

De moord op Susanna heeft in Duitsland tot grote verontwaardiging geleid. Zo hielden parlementariërs van de Alternative für Deutschland (AfD) onaangekondigd een moment stilte voor het meisje in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

Andere partijen reageerden boos op die actie. Critici verweten de partij politiek over de rug van het slachtoffer te bedrijven.

De AfD houdt de regering van Angela Merkel medeverantwoordelijk voor de dood van Susanna. Partijkopstuk Alice Weidel zei eerder dat het meisje het slachtoffer is van de "egoïstische verwelkomingspolitiek" van de bondskanselier, waarmee ze naar het vluchtelingenbeleid van de regering verwees.

De komende dagen gaan diverse groepen de straat op in Mainz, de woonplaats van het slachtoffer. Daar worden wakes en demonstraties gehouden. Het gaat onder meer om betogingen tegen racisme en vreemdelingenhaat, maar ook tegenstanders van de regering laten zich horen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!