De voormalige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, is vrijdag weer voor de rechter verschenen. De rechtbank in havenstad Durban besloot de zaak te verdagen tot 27 juli, om de verdediging en aanklagers meer voorbereidingstijd te geven.

Het presidentschap van Zuma (76) eindigde eerder dit jaar. Hij stapte toen op voordat een motie van wantrouwen in stemming kon worden gebracht. Zuma lag al geruime tijd onder vuur vanwege de aanhoudende beschuldigingen van corruptie. Hij verloor uiteindelijk de steun van zijn eigen partij, het ANC.

De autoriteiten maakten vervolgens bekend Zuma te vervolgen, voor onder meer fraude en witwassen. De beschuldigingen hangen samen met een vermeende smeergeldaffaire rond de aankoop van wapens voor de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de oud-president nu van zestien strafbare feiten. Zuma ontkent alle beschuldigingen. Het is nog onduidelijk wanneer het corruptieproces inhoudelijk van start gaat. Aanklagers zeggen daar in november klaar voor te zijn.

Zuma heeft ondanks de affaire nog steeds veel aanhangers. Honderden sympathisanten hadden zich bij de rechtbank verzameld. De volgende zitting moet plaatsvinden in de stad Pietermaritzburg.

De rechtszaak werd in april ook al eens uitgesteld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!