
Oostenrijk sluit moskeeën en wil imams uitwijzen
De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod op financiering vanuit het buitenland hebben overtreden, zegt minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken). In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten.
De autoriteiten doen nog onderzoek naar tientallen andere imams. Zij kunnen worden uitgewezen of naast een visum grijpen. Het gaat om leden van de Unie van Turks-Islamitische Culturele Verenigingen in Europa (ATIB), een vereniging die nauwe banden heeft met de Turkse overheid.
''Dit is nog maar het begin'', belooft vicekanselier Heinz-Christian Strache, op de gezamenlijke persconferentie met meerdere bewindslieden.
Kritiek
Het besluit komt na een periode van kritiek op de ATIB. De organisatie vertegenwoordigt meer dan zestig verenigingen in Oostenrijk en zou het Turks-nationalisme aanhangen.
Bondskanselier Sebastian Kurz zei vrijdag dat in zijn land geen plaats is voor ''parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering''.
De rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) van Strache vormde eind vorig jaar een coalitie met de christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) van Kurz. Het verbod op buitenlandse financiering voor religieuze groeperingen dateert uit 2015.
De actie heeft al een boze reactie ontlokt aan de Turkse regering. Een Turkse regeringswoordvoerder zei dat het optreden van de Oostenrijkse autoriteiten volgde op een golf van ''islamofobie, racisme en discriminatie'' in het land. In Oostenrijk wonen ongeveer 600.000 moslims. Velen zijn van Turkse afkomst.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!
NUjij: Uitgelichte reacties