De regering van de Amerikaanse oud-president Barack Obama gaf Iran in 2016 de mogelijkheid om eenmalig geld om te ruilen via Amerikaanse banken. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, omdat de banken te bang waren voor reputatieverlies.

Dat is woensdag bekendgemaakt door een onderzoekscommissie van de Senaat, meldt persbureau AP

De vergunning werd in februari 2016 afgegeven door het ministerie van Financiën. Eerder hadden zowel de minister van Financiën als zijn onderminister nog gezegd dat er geen sprake zou zijn van een dergelijke afspraak. 

"Obama heeft het Congres en het Amerikaanse volk misleid, omdat hij zo wanhopig was om een deal met Iran te krijgen", aldus de voorzitter van de onderzoekscommissie senator Rob Portman. 

De vergunning was volgens Portman niet illegaal, maar ging wel veel verder dan de afspraken die waren gemaakt in het atoomakkoord. Medewerkers van de Obama-regering zeggen dat de vergunning is verleend in de geest van het atoomakkoord.

Sancties

Na het ingaan van het atoomakkoord begin 2016 begon Iran te klagen dat het niets merkte van de verlichting van de sancties, doordat veel andere sancties nog wel van kracht waren. Zo werd geld van de Iraanse regering bij de Omaanse bank Muscat vrijgegeven, maar kon het vanwege de sancties niet worden gewisseld van de Omaanse rial naar andere valuta.

De regering van Obama wilde op deze manier de Iraniërs helpen. Meerdere Amerikaanse banken werden benaderd, maar geen enkele wilde meewerken. Door de vergunning was het niet strafbaar, maar de banken vreesden voor hun imago als ze met Iran in zee gingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!