Duizenden Tsjechen zijn dinsdagavond in Praag de straat op gegaan om te protesteren tegen premier en multimiljardair Andris Babis en diens beoogde regering.

De leider van de populistische ANO-beweging wil een coalitie met de sociaaldemocraten vormen. De kritiek richt zich echter vooral op de gedoogsteun van de communistische partij (KSCM) die nodig is voor een werkbare meerderheid.

Die mogelijke steun komt precies zeventig jaar na de machtsovername door de communisten in het voormalige Tsjechoslowakije en ruim 28 jaar na de democratische omwenteling, lichtte de organisatie van de betoging toe.

"Schande, schande", riepen de demonstranten die zich dinsdag hadden verzameld op het Wenceslasplein in het centrum van de Praag. Een petitie tegen de voorgenomen coalitie is al door een kwart miljoen mensen ondertekend.

Vertrouwen

President Milos Zeman zal Babis woensdag voor de tweede keer beëdigen. In Tsjechië kan een regeringsleider tijdelijk in functie gehouden worden zonder toestemming van de volksvertegenwoordiging. Dat mag zolang geen andere kandidaat erin slaagt een parlementaire meerderheid te verwerven.

In januari verloor Babis het vertrouwen van het parlement. Dat had vooral te maken met het strafrechtelijk onderzoek dat naar de 63-jarige ANO-oprichter is ingesteld wegens misbruik van subsidie. Het verwijt dat hij ooit collaboreerde met de communistische geheime dienst wijst Babis van de hand.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!