Het dodental als gevolg van de vulkaanuitbarsting in Guatemala blijft oplopen. Volgens de autoriteiten heeft de natuurramp inmiddels aan 69 mensen het leven gekost.

CONRED, de overheidsorganisatie die de hulpverlening na rampen coördineert, vreest dat de teller nog verder zal oplopen. Een groot deel van de doden is nog niet geïdentificeerd.

In de buurt van de vulkaan zoeken familieleden wanhopig naar hun verdwenen geliefden. Overledenen liggen op straat onder dekens opgebaard of in gebouwen die tijdelijk dienstdoen als mortuarium.

De Volcán de Fuego stootte maandag na een nieuwe explosie nog meer vulkanisch materiaal en gaswolken uit. Het is een van de actiefste vulkanen in Midden-Amerika.

Nieuwe eruptie

Vanwege de nieuwe eruptie op maandag moeten volgens de autoriteiten meer mensen worden geëvacueerd. Zondag zijn al meer dan drieduizend mensen voor het natuurgeweld gevlucht. Zelfs in Guatemala-Stad, zo'n 50 kilometer van de vulkaan verwijderd, kwam as neer.

Maandag heeft zich ook een aardbeving met een magnitude van 5,2 voorgedaan bij de kust van het land. Het epicentrum lag op 10 kilometer diepte. Volgens de eerste berichten is er geen sprake van schade als gevolg van de beving.

Lava stroomt door Guatemala na vulkaanuitbarsting
41
Lava stroomt door Guatemala na vulkaanuitbarsting

Vliegveld gesloten

Het stadje Rodeo werd zondag het zwaarst getroffen. Volgens medewerkers van de nationale rampenbestrijding was er sprake van "een rivier van lava die is overstroomd".

Vanwege de uitbarsting van zondag moest het vliegveld in de hoofdstad gesloten worden. Er was vulkanische as op de enige landingsbaan terechtgekomen. De luchthaven blijft tot nader order gesloten.

Vulkanische as

De regering heeft de lokale bevolking opgeroepen kalm te blijven en zo snel mogelijk een veilig onderkomen te zoeken.

In twee jaar tijd is de vulkaan twee keer uitgebarsten. De gevolgen van de uitbarsting van dit jaar zijn groter. Dit komt doordat de vulkanische as richting de hoofdstad geblazen wordt.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst in het land is dit de heftigste uitbraak van de laatste vier decennia.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!