De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat zijn land niet langer "het vluchtelingenkamp van Europa" zal zijn.

Matteo Salvini zei maandag ook meer steun van de EU te willen bij het oplossen van problemen die met de toestroom van migranten gepaard gaan.

"Of Europa ondersteunt ons bij het veilig maken van ons land, of we zullen anderen methoden kiezen", waarschuwde de minister op Twitter.

Salvini heeft een speerpunt gemaakt van het inperken van de migratiestromen naar zijn land. Sinds 2014 zijn vanuit Noord-Afrika meer dan 600.000 migranten aangekomen in Italië.

Salvini, die ook de leider van de rechtse partij Lega is, trad vrijdag aan als minister. Hij bracht twee dagen later al een bezoek aan Sicilië, waar veel vluchtelingen aankomen.

Hij kondigde tijdens een bezoek aan een ontvangstcentrum aan dat voor migranten in Italië "het feest voorbij is". De minister wil onder meer detentiecentra laten bouwen voor migranten die worden uitgezet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!