Vijf mijnwerkers in de Indonesische provincie Noord-Sulawesi zijn zondag om het leven gekomen bij de instorting van een goudmijn.

De goudmijn was door hevige regenval instabiel geworden en is daardoor ingestort, heeft de Indonesische rampenbestrijding BNPB laten weten. De mannen waren ondanks waarschuwingen toch de mijn ingegaan om te werken.

De lichamen van de mijnwerkers zijn pas uren na de de instorting gevonden. Een zesde mijnwerker is nog vermist. Ze waren illegaal in het land en hadden geen werkvergunning.

Het gebied waar de mijn zich bevindt, vlak bij het dorpje Bakan, is heuvelachtig. Vanwege de regen vinden er regelmatig modderstromen en aardverschuivingen plaats.

De mijnbouw in Indonesië gebeurt veelal illegaal, omdat de overheid mijnbouw op kleine schaal heeft verboden. Plaatselijke autoriteiten nemen het echter vaak niet zo nauw met die maatregel. De lokale bevolking stelt het recht te hebben om naar mineralen te zoeken.

De illegale mijnbouw levert veel werk op voor arme families. Maar vanwege de slechte en verraderlijke omstandigheden is het werk zeer gevaarlijk.