Noord-Korea zou de drie hoogste militairen van het land hebben vervangen. Dat stelt een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De functionaris, die alleen anoniem wilde spreken, reageerde op berichtgeving van Zuid-Koreaanse media dat de drie topmilitairen zouden zijn vervangen.

De Amerikaanse regering gelooft dat de recente toenadering van Noord-Korea tot de VS en Zuid-Korea tot discussie heeft geleid binnen de Noord-Koreaanse legertop.

Wie de afgezette militaire leiders zouden zijn, is niet officeel bekend, maar volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het om minster van Defensie Pak Yong-Sik, stafchef Ri Myong-su en Kim Jong-gak, de voorzitter van het Algemeen Politieke Bureau van het land.

Wat er met de drie gebeurd zou zijn, is onbekend. Inmiddels zouden hun taken zijn overgenomen door twee politici en een generaal uit het leger.

Het Witte Huis en de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben nog niet gereageerd op het bericht.

Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea
45
Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea

Singapore

Het bericht komt een week voordat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoeten in Singapore. Dat gesprek staat voor 12 juni gepland. Inzet is het verlichten van de sancties op het Aziatische land in ruil voor denuclearisatie.

Trump had de ontmoeting eind vorige maand afgeblazen, maar besloot afgelopen vrijdag toch dat hij de Noord-Koreaanse leider zou spreken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!