De centrumrechtse anti-immigratiepartij SDS heeft de verkiezingen in Slovenië gewonnen. De oppositiepartij kreeg ongeveer een kwart van de stemmen. 

Dat maakte de kiescommissie bekend nadat 98 procent van de stemmen was geteld.

De 1,7 miljoen kiezers in het Centraal-Europese land konden uit 25 partijen kiezen. Negen daarvan krijgen vermoedelijk een plek in het parlement.

De centrumlinkse LMS lijkt met circa 12,7 procent van de stemmen de tweede partij van het land te gaan worden. Partijleider Marjan Šarec heeft al aangegeven geen coalitie te willen vormen met de SDS van oud-premier Janez Janša.

Janša erkende zondag bij het uitbrengen van zijn stem dat het niet eenvoudig zal zijn een regering te vormen als zijn partij de verkiezingen wint. Hij heeft de steun nodig van meerdere partijen om aan een meerderheid te komen in het negentig zetels tellende parlement.

Zijn politieke rivaal Šarec heeft de handen ineengeslagen met andere partijen om Janša van het pluche te houden.

De SDS wordt gesteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán, die bekendstaat als een hardliner op immigratiegebied. De partij van Janša is ook fel tegen vluchtelingenquota.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!