Na wekenlange protesten tegen de regering is het geweld in Nicaragua verder geëscaleerd. Volgens plaatselijke media kwamen er zaterdag weer vijf mensen om het leven, onder wie een Amerikaanse staatsburger.

De Midden-Amerikaanse staat wordt al weken opgeschrikt door hevige protesten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al meer dan honderd mensen om het leven gekomen. De politie spreekt van 39 doden.

De demonstranten eisen het aftreden van het socialistische staatshoofd Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is. Ortega wordt beschuldigd van een autoritair regeringsbewind.

De protesten waren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen medio april. Inmiddels eisen de betogers het aftreden van Ortega en de beëindiging van de repressie en de perscensuur. Ortega verwerpt alle beschuldigingen.

Nachtelijke rellen

De Amerikaanse ambassadeur in Managua bevestigde de dood van haar landgenoot. Volgens plaatselijke media bezat de 48-jarige een bar in Managua en werd hij 's nachts door criminelen vermoord.

Volgens de mensenrechtenorganisatie ANPDH kwamen de vier anderen om het leven bij nachtelijke rellen in de stad Masaya, ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Managua.

Honderdduizenden Nicaraguanen eisen aftreden president
68
Honderdduizenden Nicaraguanen eisen aftreden president

Executies

De voorzitter van de ANPDH zei dat een slachtoffer door een politieagente was geëxecuteerd: "Zij schoot twee keer van dichtbij", zei hij. Een paar dagen geleden werden volgens de organisatie meer dan elf demonstranten gedood in conflicten met de politie.

VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeelde het geweld. De Verenigde Naties vragen Ortega om een vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in het land toe te laten, aldus een woordvoerder.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft half mei het reisadvies voor Nicaragua aangepast. Reizen naar het land wordt ontraden, tenzij strikt noodzakelijk. 

"In het hele land zijn wegen geblokkeerd en vinden demonstraties tegen de regering plaats. Bij deze demonstraties wordt geweld gebruikt. Ook staakt het openbaar vervoer", aldus het ministerie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!