De Verenigde Staten zal de sancties op Noord-Korea alleen verlichten als het land een "duidelijke en onomkeerbare stap zet richting denuclearisatie". Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zondag.

Mattis is momenteel in Singapore om de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor te bereiden. Die ontmoeting moet 12 juni plaatsvinden.

"We kunnen een moeilijke aanloop naar de onderhandelingen verwachten", aldus Mattis voorafgaand aan een gesprek met zijn ambtsgenoten uit Zuid-Korea en Japan.

"Tot het moment dat Noord-Korea aangeeft mee te werken aan het ontmantelen van hun nucleaire arsenaal, zullen wij de sancties van de VN-Veiligheidsraad in stand houden."

Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea
45
Japan wil meer concrete acties zien van Noord-Korea

Trump

De historische ontmoeting tussen de leiders van de VS en Noord-Korea werd vorige maand vastgesteld. Nadat Noord-Korea "dreigende taal" had uitgesproken, brak president Trump de ontmoeting af, maar kort daarna besloot hij toch door te gaan met de gesprekken.

De ontmoeting tussen Trump en Kim in Singapore is de eerste keer dat de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar ontmoeten.