De Tsjechische president Milos Zeman zal Andrej Babis, de leider van de nationaal-populistische protestbeweging ANO, woensdag beëdigen als regeringsleider. Dat heeft Babis donderdag gezegd na overleg met Zeman. 

De multimiljardair, omstreden door een aanklacht wegens fraude, werd na de verkiezingsoverwinning in oktober 2017 premier. In januari raakte hij bij een stemming het vertrouwen van het parlement kwijt.

In Tsjechië biedt de grondwet de president tijdelijk de mogelijkheid een regeringsleider in functie te houden zonder toestemming van de volksvertegenwoordiging. Dat mag zolang geen andere kandidaat erin slaagt een parlementaire meerderheid te verwerven.

Om door te regeren moet Babis wel voldoende (gedoog)steun hebben. Daarvoor wil hij een coalitie smeden met de sociaaldemocraten. De communistische partij staat al achter hem, maar zal geen ministers leveren. De leden van de sociaaldemocratische partij moeten zich nog uitspreken over regeringsdeelname. Het ziet ernaar uit dat ze in meerderheid ja zullen zeggen.