De Russische journalist Arkadi Babchenko, wiens dood in Kiev in scene werd gezet om een aanslag op zijn leven door een huurmoordenaar te verijdelen, heeft donderdag verteld dat zijn vrouw en enkele naaste verwanten daarvan op de hoogte waren gesteld.

Verder lichtte de journalist toe dat tijdens de enscenering gebruik is gemaakt van een T-shirt met kogelgaten, varkensbloed en een make-upartiest om de schietpartij echt te laten lijken.

Lugubere foto's van de neergeschoten Babchenko, badend in het bloed, werden verspreid, waarna de autoriteiten het Kremlin de schuld gaven van de liquidatiepoging.

Het 'slachtoffer' zei dat hij op weg van zijn appartement naar het ziekenhuis in de ambulance, met ziekenverzorgers die ook in het complot zaten, 'overleed' en naar het mortuarium werd gebracht. Daar stond hij op uit de dood, trok schone kleren aan en volgde het nieuws op tv. ''Toen zag ik wat een geweldige vent ik was geweest''.

De oorlogscorrespondent, die zich steevast kritisch uitliet over de Russische regering, heeft geen bewijs dat het moordcomplot een verzinsel is van de Oekraïense geheime dienst om de Russen te provoceren. Wel is hij in 2017 gewaarschuwd dat hij gevaar liep. Dat was reden om Rusland te verlaten.

'Vermoorde' Russische journalist: 'Ik had varkensbloed in mond'
62
'Vermoorde' Russische journalist: 'Ik had varkensbloed in mond'

Skripal

Toen de SDU Babchenko het voorstel deed voor een opzetje omdat een aanslag op hem werd beraamd, was hij sceptisch. ''Mijn eerste reactie was: 'Barst maar, ik pak mijn tas wel en verdwijn naar de Noordpool.''

Toch besloot hij mee te werken omdat hij niet het lot van de vergiftigde oud-spion Sergej Skripal wilde delen. ''Want waar verstop je je? Skripal probeerde zich ook te verschuilen.'' 

Babchenko is nu ondergebracht in een beveiligde woning. Hij heeft het aanbod Oekraïner te worden geaccepteerd, want weigeren zou onbeleefd zijn. ''Dit land heeft me een plek gegeven om te wonen, mij politiek asiel verleend en een speciale actie op touw gezet om mijn leven te redden'', lichtte hij zijn naturalisatie toe.

Collega's 'vermoorde' Russische journalist uitzinnig dat hij nog leeft
40
Collega's 'vermoorde' Russische journalist uitzinnig dat hij nog leeft