De man die ervan wordt verdacht zeventien mensen te hebben doodgeschoten op zijn voormalige middelbare school in Florida, maakte voorafgaand aan het bloedbad een serie filmpjes. Hij praat in de video's over zijn plannen om "zeker twintig mensen" te doden met een AR-15.

Aanklagers gaven de videobeelden woensdag vrij. Het gaat om drie korte video's met elk een maximale duur van 90 seconden.

Nikolas Cruz (19) filmde zichzelf vermoedelijk kort voordat hij het vuur opende op de school in Parkland. Hij stelt zichzelf in één van de video's rustig voor: "Hallo. Mijn naam is Nik en ik word de volgende schoolschutter van 2018."

Cruz doet in de video een grimmige voorspelling. "Jullie gaan er allemaal aan", zegt hij. Gevolgd door: "Ik kan niet wachten." Hij maakte zeker drie korte filmpjes. Het is onduidelijk wanneer en waar de beelden zijn opgenomen.

De autoriteiten arresteerden de man na het bloedbad op de school. Hij bekende het vuur te hebben geopend, maar over zijn motief bestaat nog onduidelijkheid. Cruz klaagt in een video dat mensen hem zien als een "idioot" en zwoer dat "jullie allemaal zullen weten wie ik ben".

De Amerikaan staat terecht voor zeventienvoudige moord en zeventien pogingen tot moord.

Parkland-schutter neemt serie video's op voor schietpartij
60
Parkland-schutter neemt serie video's op voor schietpartij

Protesten

Cruz gebruikte een legaal aangeschafte semi-automatische geweer bij de schietpartij. Dit leidde tot een golf van protesten tegen vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. Zo werden op duizenden scholen de lessen stilgelegd en gingen vele duizenden scholieren de straat op. 

Een aantal Amerikaanse steden en staten heeft er sindsdien voor gekozen om de wapenwetten te wijzigen. Florida verhoogde de minimumleeftijd om (semi-)automatische geweren te kopen van 18 naar 21 jaar en stelde een wachtperiode van drie dagen in op de verkoop van alle wapens.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!