Honderdduizenden mensen zijn woensdag de straat op gegaan in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Ze vroegen om het aftreden van president Daniel Ortega en eisten gerechtigheid voor de slachtoffers van de recente rellen.

Het is een van de grootste demonstraties van de afgelopen jaren in het Latijns-Amerikaanse land.

Woensdag werd Moederdag gevierd in het land. Vrouwen grepen dat moment aan om te demonstreren. Ze liepen vooraan de menigte in zwarte kleding met foto's van hun kinderen en kleinkinderen die zijn omgekomen bij de bloedige protesten van de afgelopen weken.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn de laatste tijd ongeveer tachtig mensen om het leven gekomen bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Volgens lokale media is ook bij het laatste protest weer een persoon omgekomen. 27 anderen raakten hierbij gewond.

Honderdduizenden Nicaraguanen eisen aftreden president
68
Honderdduizenden Nicaraguanen eisen aftreden president

Ortega

De protesten braken in april uit en waren oorspronkelijk een reactie op een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen. Gepensioneerden gingen toen de straat op omdat de regering van president Ortega de pensioenen wilde versoberen.

Onder druk heeft Ortega de hervorming ongedaan gemaakt, maar er volgden nog meer protesten. 

In de afgelopen weken hebben steeds meer mensen zich bij de protesten aangesloten, onder wie duizenden studenten. Inmiddels eisen de betogers het aftreden van Ortega en de beëindiging van de repressie en de perscensuur.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft half mei het reisadvies voor Nicaragua aangepast. Reizen naar het land wordt ontraden, tenzij strikt noodzakelijk. 

"In het hele land zijn wegen geblokkeerd en vinden demonstraties tegen de regering plaats. Bij deze demonstraties wordt geweld gebruikt. Ook staakt het openbaar vervoer", aldus het ministerie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!