De winnaars van de Italiaanse parlementsverkiezingen in maart, de eurosceptische partijen M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega, overwegen volgens Italiaanse media alsnog een poging tot regeringsvorming. 

De leider van de M5S, Luigi Di Maio, zegt in Napels dat hij in geval van nood met president Sergio Mattarella over een nieuwe coalitie van zijn partij met de Lega kan praten.

Het zou gaan om een regeringsploeg onder leiding van mogelijk een topman van de radicaal-rechtse Lega, zoals Lega-leider Matteo Salvini of een partijbons van de Lega uit Lombardije, Giancarlo Giorgetti. De twee partijen kunnen ook besluiten toch maar een andere kandidaat-minister voor Financiën voor te dragen.

Mattarella torpedeerde de coalitieregering van de twee partijen afgelopen zondag door niet in te stemmen met de voorgedragen minister van Financiën. Hij weigerde toen naar eigen zeggen in het belang van de stabiliteit van het land en van het spaargeld van de Italianen de 81-jarige Paolo Savona tot minister van Financiën te noemen. De partijloze Savona is een fel tegenstander van de euro.

Verkiezingen

Di Maio reageerde toen woedend op de weigering van Mattarella. Hij zei dat Mattarella uit zijn functie moet worden gezet. De president overweegt weer verkiezingen te houden, mogelijk in juli al.

Een beoogd interim-premier Carlo Cottarelli is woensdag naar Mattarella gegaan om hierover te spreken. Maar volgens sommige Italiaanse media matigen zowel de M5S als de Lega nu hun toon omdat ze per slot van rekening weinig voor vervroegde verkiezingen voelen.