Benjamin H., die dinsdag drie mensen doodschoot in Luik, heeft in de nacht van maandag op dinsdag ook al een man gedood. Het gaat om de dertigjarige Michael W., een kennis en ex-medegevangene van H.

  • Benjamin H. doodde dinsdag twee agenten en student (22) in Luik
  • Hierna gijzelde hij kort een schoonmaker in een school
  • Gedetineerde was sinds maandag met verlof uit de gevangenis
  • Terroristisch motief wordt nog onderzocht
  • H. doodde maandagnacht al een kennis

Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdag bevestigd in gesprek met de Waalse zender RTL

Verschillende Belgische media meldden dit dinsdag kort na de schietpartij al, maar de politie zei toen nog onderzoek te moeten doen.

Tijdens een persconferentie woensdagochtend maakte de Belgische justitie bekend dat H. tijdens de schietpartij meerdere malen 'Allahu Akbar' riep. Dat betekent God is groot in het Arabisch. 

H. heeft in de gevangenis contact gehad met geradicaliseerde gedetineerden, volgens justitie. Dat kan te maken hebben met de schietpartij. "De manier waarop H. te werk ging, deed denken aan hoe Islamitische Staat zegt dat aanslagen moeten worden uitgevoerd", zegt de Officier van Justitie.

Jambon zei dat nog wordt onderzocht of het doden van W. invloed heeft gehad op de schietpartij die later volgde. Ook wordt nog onderzocht of hij onder de invloed was van drugs.

De 31-jarige H. schoot dinsdagochtend rond 10.30 uur twee politieagenten dood in Luik. Kort daarop schoot hij een voorbijganger (22) in een auto dood. H. wist de wapens van de politieagenten af te pakken nadat hij ze aanviel met een mes.

Volgens de korpschef van Luik had de man het gemunt op de politie. Dit zou blijken uit het aantal kogels dat hij heeft afgevuurd.

Daarna gijzelde H. een schoonmaker in een school. Na de gijzeling rende de schutter al schietend de school uit en werd doodgeschoten door politieagenten. Hierbij raakten ook vier agenten gewond.

Omstanders vluchten voor schoten in Luik
34
Omstanders vluchten voor schoten in Luik

Verlof

H. was sinds maandag met verlof uit de gevangenis waar hij vastzat om meerdere kleine vergrijpen. Sinds 2003 heeft hij al meerdere malen in de gevangenis gezeten. Zijn huidige straf loopt nog tot 2020.

Belgische media meldden dinsdag dat H. zou zijn geradicaliseerd in de gevangenis. Volgens de Belgische premier Charles Michel moet daar nog onderzoek naar worden gedaan.

Michel zegt dat H. wel in veiligheidsrapporten werd genoemd, maar alleen omdat hij contact had met mensen die worden gevolgd. Dat is volgens de premier geen reden om verlof te weigeren.

De autoriteiten onderzoeken nog of de man een terroristisch motief had. Volgens het parket zijn er redenen om dit aan te nemen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!