Gewapende groepen in de Palestijnse Gazastrook zijn bereid een staakt-het-vuren in acht te nemen als Israël dat ook doet. Dit heeft de Hamasbeweging laten weten. 

Vanuit de Gazastrook zijn dinsdag tientallen granaten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. De strijdgroep Islamitische Jihad, die onder Hamas valt, zit achter de beschieting.

Het leidde tot nieuwe aanvallen van Israël op de Gazastrook. Een Israëlische bewindsman zei in een reactie dat zijn land niet geïnteresseerd is in een verdere escalatie.

Islamitische Jihad meldde eerder dat zijn beschietingen een actie waren tegen het doden van Palestijnen die langs de grens betogen. Israëlische strijdkrachten hebben sinds 30 maart tientallen Palestijnen doodgeschoten die langs de afrasteringen demonstreerden.

De Gazastrook is met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer en bijna 2 miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Hamas regeert Gaza sinds 2007.

Door de afgrendeling en blokkades van Israël wordt het ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!