De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de Japanse premier Shinzo Abe afgesproken elkaar te ontmoeten vóór een mogelijke top met de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.

Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De plaats is niet genoemd. Een mogelijkheid is de G7-bijeenkomst op 8 en 9 juni in Canada.

Trump en Abe voerden maandag telefonisch overleg. Onderwerp was volgens de verklaring de "gemeenschappelijke verplichting een complete ontmanteling te bewerkstelligen van de Noord-Koreaanse nucleaire, chemische en biologische wapens en beëindiging van de ontwikkeling van ballistische raketten."

Trump zegde de ontmoeting met Kim, die gepland stond voor 12 juni, vorige week af maar draaide snel bij. Hij stuurde delegaties naar Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone van het Koreaans schiereiland, en Singapore om door te gaan met de voorbereidingen.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA is Kim vastberaden om de top door te laten gaan. De Noord-Koreanen vinden de ontmoeting tussen de leiders noodzakelijk om de banden tussen beide landen te herstellen.

Overzicht: Hoe de vijandschap tussen de Korea's ontstond
180
Overzicht: Hoe de vijandschap tussen de Korea's ontstond