Palestijnen willen dinsdag bij wijze van protest met een schip de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken.

Aan boord zijn onder anderen mensen die de afgelopen weken tijdens de confrontaties met het Israëlisch leger bij de grens gewond zijn geraakt.

De al-Hurija (de Vrijheid) zal om 9.30 uur de haven van Gaza verlaten, liet de organisatie maandag weten. Het nationaal comité 'Mars der Terugkeer' bereidde de afgelopen tijd aan land tal van massademonstraties voor.

Het maakte niet bekend waarheen de boot, met studenten en Palestijnen met een dubbel paspoort als overige opvarenden, koers zal zetten.

Israël stelde uit veiligheidsoverwegingen meer dan tien jaar geleden een blokkade in voor het kustgebied van Gaza. Ook Egypte werkte mee. Mede daardoor is het gebied volgens de Palestijnen momenteel "de grootste gevangenis ter wereld".

Acht jaar geleden enterde de Israëlische marine het solidariteitsschip Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza, waardoor negen Turkse staatsburgers om het leven kwamen.

Overzicht: Zeventig jaar Arabisch-Israëlische conflicten
147
Overzicht: Zeventig jaar Arabisch-Israëlische conflicten

Geweld

Recent is het geweld tussen Israël en Palestina weer opgelaaid. Zondag kwamen drie Palestijnen om het leven in het zuiden van de Gazastrook.  Volgens het Israëlische leger werd een militaire observatiepost aangevallen. Vrijdag raakten meer dan honderd Palestijnen gewond bij protesten.

Eerder deze maand kwamen tientallen Palestijnen om het leven toen het Israëlische leger het vuur opende. Het was op die dag zeventig jaar geleden dat Israël de onafhankelijkheid uitriep. Sinds de protesten eind maart begonnen zijn er meer dan honderd doden gevallen.

De Palestijnen eisen een terugkeer naar wat nu Israël is.