De politie in Bangladesh heeft bij een grote antidrugsoperatie in de afgelopen maand 86 mensen gedood. Ongeveer zevenduizend anderen zijn gearresteerd, bevestigen autoriteiten maandag. 

De sterfgevallen zouden zich hebben voorgedaan omdat de agenten zich verdedigden in confrontaties met vermoedelijke drugsdealers, aldus de politie. 

De minister-president van het land, Sheikh Hasina, keurde de operatie eerder deze maand goed. De politie heeft de opdracht de verspreiding van de drug yaba, een soort methamfetamine, tegen te gaan. 

De drugs worden volgens de autoriteiten vanuit Myanmar het land ingesmokkeld. De Rohingya's zijn volgens Bangladesh deels verantwoordelijk voor de toename in het gebruik van methamfetamine. Zondag arresteerde de politie een 12-jarige jongen uit de Rohingya-gemeenschap, die meer dan drieduizend yaba-pillen op zak had.

Volgens de Rohingya's worden de jongeren gedwongen de criminaliteit in te gaan, omdat ze niet legaal aan werk kunnen komen. 

Filipijnen

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de antidrugsoperatie en vergelijken deze met situatie in de Filipijnen, waar een "oorlog tegen drugs" gaande is. "De regering van Sheikh Hasina zou een voorbeeld moeten zijn in plaats van vergeleken willen worden met een gewelddadig regime", aldus de directer van de Aziatische Human Rights Watch. 

De minister van Binnenlandse Zaken van Bangladesh, Asaduzzaman Khan, meldt dat de politie geen buitenrechtelijke sterfgevallen heeft veroorzaakt. Ook zouden volgens hem tientallen politieagenten gewond zijn bij de acties.