De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft voormalig IMF-functionaris Carlo Cottarelli opdracht gegeven een overgangsregering te vormen. Nieuwe verkiezingen lijken daarmee onvermijdelijk.

Een kabinet onder leiding van Cottarelli kan vermoedelijk niet rekenen op de steun van een meerderheid van het parlement. Hij heeft dan ook aangekondigd "heel snel" een regering te willen vormen om het land naar een nieuwe stembusgang te leiden, die komende herfst of in het voorjaar van volgend jaar moet plaatsvinden. Daarnaast wil Cottarelli proberen de regeringsbegroting voor 2019 rond te krijgen.

De radicaal-rechtse Lega en de rechts-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) stonden op het punt een regering te vormen, na lange en lastige onderhandelingen. Vanwege de enorme meningsverschillen tussen de twee partijen werd er een 'verzoeningscomité' voorzien als deel van de regering, dat de tegenstellingen glad moest strijken.

De politieke nieuwkomer Giuseppe Conte, een eurosceptische advocaat en hoogleraar, werd naar voren geschoven als kandidaat-premier. Mattarella sprak echter een veto uit over zijn beoogde minister van Financiën, de al even eurosceptische en 81-jarige Paolo Savona. Conte trok daarop zijn kandidatuur in. 

De leiders van Lega en M5S reageerden woedend op de ingreep van de president. M5S-leider Luigi Di Maio riep het parlement op Mattarella af te zetten. Lega-leider Salvini verweet de president naar de pijpen te dansen van Brussel, Parijs en Berlijn. Hij dreigde met massademonstraties totdat er verkiezingen worden uitgeschreven, maar een afzettingsprocedure tegen Mattarella gaat hem vooralsnog te ver.

De president stelde op zijn beurt dat hij het recht heeft kandidaten te weigeren die het land schade kunnen toebrengen. Hij zei dat de partijen weigerden een andere kandidaat-minister naar voren te schuiven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!