De Italiaanse kandidaat-premier Giuseppe Conte heeft zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven, meldt het presidentiële paleis zondag.

President Sergio Mattarella ging niet akkoord met de kandidatuur van euroscepticus Paolo Savona voor de functie van minister van Economie. M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega, de partijen die samen een coalitie willen vormen, hadden Savona naar voren geschoven.

In een televisietoespraak zei Mattarella dat hij niet verantwoordelijk is voor de impasse bij de coalitievorming. Hij zei dat Savona Italië mogelijk uit de euro zou hebben geduwd. De president liet weten dat hij alternatieven voor de post van minister van Economie had geopperd, maar dat hij daarmee bot ving bij M5S en de Lega.

Conte gaf zijn opdracht terug nadat hij met Mattarella had overlegd over de lijst met kandidaat-ministers. M5S-voorman Luigi Di Maio noemde het afwijzen van Savona ''onacceptabel''. ''Italië heeft een groot probleem en dat wordt democratie genoemd'', zei Di Maio. 

Volgens de M5S-leider kunnen in Italië mensen die veroordeeld zijn voor belastingfraude of verdacht zijn van corruptie minister worden, maar ''kan je geen minister van Economie worden als je kritiek op Europa hebt geleverd''.

Afzetten

Di Maio vindt dat een afzettingsprocedure tegen Mattarella zou moeten worden begonnen. De politicus vindt dat Mattarella zich schuldig heeft gemaakt aan verraad van de grondwet, omdat hij niet akkoord ging met de kandidatuur van Savona.

''We waren een paar stappen verwijderd van de vorming van een regering, en we zijn tegengehouden omdat er in ons kabinet een minister was die de EU bekritiseerde'', aldus Di Maio tegen de televisiezender RAI.

Di Maio wil dat het parlement zich over de institutionele crisis buigt en dat onder artikel 90 van de grondwet op een afzettingsprocedure tegen Mattarella wordt aangestuurd. Zo'n procedure kan aan de orde zijn bij vermoedens van hoogverraad of het schenden van de grondwet.

Nieuwe verkiezingen

Leider Matteo Salvini van de Lega zei dat de beoogde coalitiepartners de mogelijkheid zouden moeten hebben zelf de kandidaat-ministers voor een nieuwe regering aan te wijzen. ''We hebben wekenlang dag en nacht gewerkt om een regering te vormen die opkomt voor de belangen van de Italianen'', zei Salvini. ''Maar iemand - onder druk van wie? - heeft nee gezegd.''

De leider van de Lega zei dat ''Italië geen kolonie is''. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA vindt Salvini dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!