Alan Bean, de vierde man die ooit op de maan liep, is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse stad Houston. Dit heeft ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. 

De gepensioneerde astronaut is gestorven in het ziekenhuis na een ziekbed van twee weken. 

Bean werd op 15 maart 1932 geboren in Texas en studeerde hier luchtvaarttechniek. Hij was werkzaam bij de Amerikaanse marine toen hij werd geselecteerd door NASA.

De astronaut is twee keer de ruimte in geweest. Tijdens Apollo 12, de tweede missie van het Apolloprogramma waarbij op de maan werd geland, vervulde hij de functie van piloot maanlander. 

Hiermee is hij de vierde persoon die ooit voet heeft gezet op de maan. "Tijdens de missie heeft hij de eerste nucleair aangedreven generator op de maan geïnstalleerd, wat voor een krachtbron zorgde", aldus NASA. Ook heeft Bean stenen op de maan verzameld voor onderzoek. 

Kunst

De astronaut ging in 1981 met pensioen en heeft zich toen gericht op de kunst. Hij maakte schilderijen met een Apollo-thema, waar hij maanstof in verwerkte. Twee weken geleden werd de man overwacht ziek. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. 

Apollo 11 zette de eerste astronauten op de maan. Neil Armstrong (1930) overleed in 2012, Edwin Aldrin en Michael Collins (ook uit 1930) leven nog.