De Spaanse premier Mariano Rajoy wil geen vervroegde verkiezingen nadat twee partijen een motie van wantrouwen tegen hem en zijn partij hebben ingediend.

De motie is ingediend vanwege een corruptiezaak tegen twee leden van Rajoys partij Partido Popular (PP). De rechter in deze zaak trok de verklaring van Rajoy eerder in twijfel.

"De motie zorgt voor politieke instabiliteit in Spanje", zei Rajoy tijdens een persconferentie. "Dat kan Spanje niet gebruiken nu het eindelijk economisch beter gaat."

Donderdag bepaalde de rechter in de corruptiezaak, die in Spanje bekendstaat als de Gürtelzaak, dat de PP tussen 1999 en 2006 van de corruptie heeft geprofiteerd. Een voormalige secretaris van de partij heeft 33 jaar celstraf gekregen. 

De belangrijkste verdrachte in de zaak is Francisco Correa. Gürtel is de Duitse vertaling van Correa. In 2007 werd hij door een vriend aangegeven bij de politie vanwege verduistering. Zo kwam de zaak aan het licht. 

In 2009 zijn de eerste aanhoudingen gedaan. Vanwege de omvang van de zaak heeft het onderzoek lang geduurd.  

Correa zou samen met drie handlangers, onder wie de partijsecretaris van de PP, politici hebben omgekocht. Leden van de PP zouden tussen 2001 en 2005 ongeveer 10 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!