De recent herkozen Venezolaanse​ president Nicolas Maduro zegt donderdag dat hem de schuld geven van de economische crisis in het land een "stomme simplificatie is". 

Tegenstanders van Maduro verwijten het de president dat het land onder zijn regie ten prooi is gevallen aan onder meer schaarste in goederen, misdaad en werkeloosheid. Volgens Maduro is de crisis echter een probleem van het hele land. 

Vanwege de economische problemen kampen de inwoners van Venezuela met voedseltekorten. Veel mensen zijn het land ontvlucht en trekken richting onder meer Colombia en Aruba.  "Het land is een goed voorbeeld van hoe je een economie helemaal naar de vernieling kunt helpen", meldde Nederlandse minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) eerder. 

De president beloofde in zijn toespraak wel beterschap door de olieproductie te verbeteren en een "dialoog met zakelijke leiders" te beginnen. Over de precieze inhoud van deze plannen werden geen details gegeven.

Verkiezingen

Veel landen, waaronder Nederland, erkennen de uitkomst van de Venezolaanse verkiezingen niet. Veel tegenstanders van Maduro zitten in de gevangenis. 

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eerder deze week sancties aan tegen Venezuela. Amerikanen is verboden deel te nemen aan financiële transacties die te maken hebben met de Venezolaanse staatsschuld of met de schulden van staatsbedrijven. 

Dit is volgens Maduro een belediging van de nationale waardigheid. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!