De autoriteiten in het Duitse Dresden worstelen met een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Twee pogingen om het 250 kilo zware projectiel onschadelijk te maken mislukten. Voorbereidingen worden getroffen om een derde poging te doen maar dat is niet eenvoudig.

De bom werd dinsdag gevonden bij bouwwerkzaamheden in de wijk Löbtau in het westen van de stad. Inmiddels hebben ongeveer negenduizend mensen hun huizen rond de vindplaats moeten verlaten. Twaalfhonderd van hen verblijven in noodonderkomens.

Een eerste poging de bom onschadelijk te maken, werd afgebroken vanwege explosiegevaar. Bij de tweede poging werd woensdagavond laat wel de ontsteking van afstand verwijderd, maar vatte isolatiemateriaal vlam en explodeerde de bom deels.

Niemand raakte gewond. Het is niet duidelijk hoeveel springstof er is achtergebleven.

Voorbereidingen worden getroffen om een derde poging te doen maar dat is niet eenvoudig. Er wordt nu eerst een blusrobot ingezet om het projectiel met water af te koelen. Daarna zal de blindganger met een gepantserde graafmachine vrij worden gelegd zodat de experts het projectiel kunnen onderzoeken.

Het doel is de bom donderdag nog onschadelijk te maken, aldus een woordvoerder van de politie.