Duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

In het rapport They Betrayed Us staat dat vrouwen en meisjes naar afgelegen kampen werden gebracht. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel. Dit gebeurde door zowel Nigeriaanse militairen als leden van de militie Civilian Joint Task Force, waar het leger mee samenwerkt.

Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het met name om bewoners van dorpen die in handen waren van de terroristische groepering Boko Haram, maar door het leger zijn terugveroverd. Bewoners van die dorpen werden gedwongen naar deze kampen toe te gaan.

Het rapport kwam tot stand door 250 diepte-interviews met slachtoffers. Die zijn gehouden in een periode van twee jaar tijd, tussen juni 2016 en april 2018.

Voedseltekort

In het rapport staat verder dat duizenden mensen van de honger zijn omgekomen. Zeker toen de kampen net bestonden, was er amper voedsel. In die periode zijn volgens het rapport de meeste mensen om het leven gekomen. Het zou om vijftien tot dertig mensen per dag gaan.

"Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. De organisatie zegt daarnaast bewijs te hebben dat in kampen in de noordoostelijke staat Borno sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen.

De mensenrechtenorganisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken en eerdere onderzoeken openbaar te maken. Volgens de Nigeriaanse president is het rapport niet geloofwaardig.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!