Het aantal aanvallen op schepen in de wateren rondom Zuid-Amerika en de Caraïben stijgt en de aanvallen gaan vaker gepaard met geweld. In 2017 werden 71 incidenten geregistreerd. Dat was een stijging met 163 procent ten opzichte van de 27 gevallen in 2016.

Dat blijkt uit een rapport van antipiraterijorganisatie Oceans Beyond Piracy. 

De meeste aanvallen deden zich voor in territoriale wateren, waarbij het in 59 procent van de incidenten ging om overvallen op jachten.

Volgens de onderzoekers is de explosieve stijging te wijten aan piratengeweld in Venezolaanse wateren, waar de overvallers het vooral hadden voorzien op schepen die daar voor anker lagen.

Daarbij waren er meerdere aanvallen op schepen voor de Surinaamse kust. Zo werd daar eerder deze maand nog de kapitein van een vissersboot doodgeschoten tijdens een piratenaanval. Daarnaast kwamen ook andere bemanningsleden om.

Maatregelen

Het Surinaamse ministerie van Defensie liet eerder deze maand weten dat er maatregelen zijn genomen, waardoor Surinaamse vissers weer veilig de zee op kunnen. Welke maatregelen er precies genomen zijn is niet bekend gemaakt.

De waarde van de bij door de piraten buitgemaakte goederen kwam uit op 1 miljoen dollar in 2017. De totale schade ligt waarschijnlijk veel hoger, maar de onderzoekers wagen zich niet aan een schatting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!