Een vrouw is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een zuuraanval op haar Nederlandse ex-vriend Mark van Dongen.

Berlinah Wallace (48) komt na twaalf jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating, meldt de BBC.

Wallace had een relatie met de in Bristol wonende Van Dongen. In september 2015 ging de Rijsbergenaar naar de flat van Wallace om een punt achter de relatie te zetten. Hij bleef wel in het appartement slapen.

Toen hij op bed lag, zou Wallace Van Dongen met een zuur hebben overgoten. De man raakte zeer ernstig gewond. Hij onderging in januari 2017 op 29-jarige leeftijd euthanasie.

Verminken

Wallace is vrijgesproken van moord en doodslag. De rechtbank verklaarde de vrouw wel schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof over Van Dongen.

"Je intentie was om Van Dongen te verbranden en te verminken, zodat hij niet aantrekkelijk zou zijn voor andere vrouwen", aldus de rechter, die de daad kwaadaardig noemde.

De vrouw zou niets hebben gedaan om de Nederlander te helpen, terwijl hij na de aanval gilde van de pijn. Wallace zou hem bovendien al eerder hebben aangevallen. Ze gooide toen onder meer heet water over hem heen.

De rechter noemde haar manipulatief en gevaarlijk en oordeelde dat ze met voorbedachte rade heeft gehandeld. Wallace verklaarde zelf een zware jeugd in Zuid-Afrika achter de rug te hebben.