De Palestijnse Autoriteit wil dat er een onderzoek komt naar vermeende misdaden die door Israël zijn gepleegd in de Palestijnse gebieden. De Palestijnse minister Riad Malki van Buitenlandse Zaken heeft daar dinsdag een verzoek voor ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De Palestijnen willen dat er onderzoek wordt gedaan naar alle misdrijven die sinds juni 2014 zouden zijn gepleegd, waaronder bij de dodelijke protesten aan de grens met Gaza van vorige week. De nadruk bij het verzoek ligt op het nederzettingenbeleid van Israël.

Een woordvoerder van de Palestijnen laat weten dat ze deze stap zetten vanwege de "intensiteit van de misdrijven". Ook het feit dat de misdrijven onbestraft blijven, speelt bij de Palestijnen mee om het verzoek in te dienen.

De Palestijnen zijn sinds 2015 aangesloten bij het ICC. Malki kondigde destijds al aan dat het Israël vanwege oorlogsmisdaden wilde aanklagen bij het Internationaal Strafhof.

In een reactie laat Israël weten dat het verzoek juridisch ongeldig is; volgens het land is Palestina geen staat. Bovendien is Israël niet aangesloten bij het Internationaal Strafhof.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!