De rechter in de Amerikaanse staat Oregon heeft een tiener veroordeeld tot het betalen van een boete van bijna 37 miljoen dollar. De jongen was verantwoordelijk voor het stichten van een grote brand in een natuurreservaat.

De toen 15-jarige jongen gooide begin september vuurwerk in een kloof, wat tot een vernietigende natuurbrand leidde, meldt The Washington Post.

De rechter acht de tiener aansprakelijk voor alle schade die daaruit voortkwam. De bijna 37 miljoen dollar (ruim 31 miljoen euro) staat voor de kosten van het blussen en het herstellen van de natuur en verwoeste huizen in het gebied.

De brand woedde meer dan twee maanden. In totaal werd 194 vierkante kilometer natuur in de natuurreservaten Columbia River Gorge en Eagle Creek Canyon aangetast door de brand die de twee vuurpijlen van de tiener veroorzaakten.

Ook moesten stukken snelweg opnieuw worden aangelegd nadat het vuur deze had verwoest. Vele honderden mensen moesten uit voorzorg dagenlang hun huis verlaten.

Timelapse van natuurbrand in Eagle Creek Canyon Oregon
35
Timelapse van natuurbrand in Eagle Creek Canyon Oregon

Excuusbrief

De tiener, die geen vast inkomen heeft, moet van de rechter de komende tien jaar alles wat hij verdient afdragen om de boete te betalen. Na deze proeftijd wordt het betaalplan stopgezet, mits de jongen niet nogmaals de wet overtreedt.

Ook moet hij van de rechter een excuusbrief schrijven aan alle 152 mensen die gedupeerd werden door de brand.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!