De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega, Luigi di Maio en Matteo Salvini, hebben Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier van Italië. Conte is jurist en professor en een nieuw gezicht in de Italiaanse politiek.

Dat schrijft de Luigi di Maio op de website van zijn partij. 

De leiders van M5S en de Lega gingen aan het eind van de middag langs bij president Sergio Mattarella om te vertellen wie volgens hen de leider moet worden van hun eurosceptische regeringscoalitie.

De 54-jarige Conte komt uit Zuid-Italië en is professor aan de universiteiten van Florence en Rome. De advocaat zit niet in het parlement, maar behoort tot de kring van de Vijfsterrenbeweging. Hij kwam vier jaar geleden voor het eerst in contact met de partij en prijst deze als een "prachtig, ongelooflijk politiek laboratorium".

Europa

De vorming van een regering wordt in Europa met zorg bekeken. Zowel de M5S als de Lega willen meer afstand van de Europese Unie. De coalitie wil zich vooral richten op nationale belangen.

De voorgestelde dure belastingverlagingen, de intrekking van pensioenhervorming en een basisinkomen worden door economische deskundigen bestempeld als onrealistisch voor het land met een torenhoge schuld.

Regeerakkoord

De meerderheid van de achterban van de Lega heeft zondag ingestemd met het regeerakkoord van de beide partijen. In totaal had 91 procent van de 215.000 respondenten een akkoord gegeven. 

Tegenstanders waren het vooral oneens met de wens van de Vijfsterrenbeweging een basisinkomen in te voeren. Ook zou de protestpartij zich te week opstellen in de migrantenproblematiek. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!