De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft maandag gedreigd de "zwaarste sancties in de geschiedenis" op te leggen aan Iran als het land zijn beleid niet wijzigt. 

Pompeo heeft twaalf eisen voor Iran bekendgemaakt en meldde hierbij dat het opheffen van de sancties pas gebeurt als een tastbaar verschil te bemerken valt.

Onder de eisen valt het terugtrekken van de Iraanse troepen uit Syrië. Ook wil Pompeo dat Iran het nucleaire programma direct stopzet. 

Details over welke sancties precies opgelegd worden, gaf de minister niet. Wel zou Iran "moeten vechten om de economie in leven te houden" als de sancties eenmaal in werking waren gesteld. 

De Iraanse president Hassan Rohani heeft maandag op zijn beurt fel gereageerd op de dreigementen van de VS. Rohani meldt dat de VS niet voor andere landen kan beslissen en dat Teheran zijn weg zal vervolgen. 

Atoomakkoord

De Amerikaanse president Donald Trump maakte eerder deze maand bekend dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het atoomakkoord met Iran. Hierin spraken westerse leiders met het land af dat het zijn nucleaire programma aan banden legt in ruil voor het opheffen van de sancties.

Trump is er namelijk van overtuigd dat Iran uranium gebruikt om nucleaire wapens te ontwikkelen. Pompeo zei maandag dat het land het recht heeft om zijn eigen bevolking te beschermen, maar dat dit andere mensen niet in gevaar mag brengen. Ook herhaalde hij dat er geen nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden betreffende het atoomakkoord.