De zittende president Nicolas Maduro heeft de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag in Venezuela gewonnen.

De overwinning van Maduro werd al verwacht, omdat bijna de volledige oppositie de verkiezingen boycotte. De verkiezingen waren volgens de oppositieleden doorgestoken kaart. Henri Falcon was de belangrijkste uitdager van Maduro.

Falcon maakte zondagavond voor de resultaten binnenkwamen bekend de uitslag niet te erkennen. Volgens hem zijn er te veel dingen gebeurd die op fraude wijzen. 

Naast Falcon hadden eerder de Europese Unie en de Verenigde Staten laten weten de uitslag niet te erkennen, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen.

In een eerder bericht van de kiesraad kwam nog naar buiten dat er een opkomst van 32,3 procent was. Uiteindelijk bleek dat iets hoger te liggen: 46,1 procent van de mensen kwam stemmen. In 2015 was de opkomst 80 procent.

Armoede

De voormalige buschauffeur Maduro is de opvolger van de in maart 2013 overleden linkse populist Hugo Chávez. Onder Maduro is het olierijke land ten prooi gevallen aan een enorme schaarste aan goederen, werkloosheid, misdaad en inflatie.

Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom naar buurlanden op gang gekomen. Vooral naar Colombia, maar ook de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische Zee gescheiden van Venezuela.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!