Diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, veroordelen de arrestaties van zeven prominente Saudische vrouwenrechtenactivisten. 

De zeven voerden in het koninkrijk campagne om het autorijden voor vrouwen mogelijk te maken. Saudi-Arabië heeft eerder bekendgemaakt het rijverbod voor vrouwen in juni op te heffen.

Het besluit om een einde te maken aan een decennialang verbod op het besturen van auto's door vrouwen wordt geprezen als bewijs van een nieuwe, progressieve koers onder de hervormingsgezinde kroonprins Mohammed bin Salman, maar gaat gepaard met een harde aanpak van dissidenten.

Amnesty International en Human Rights Watch hebben de autoriteiten vrijdag opgeroepen om de gevangenen vrij te laten. ''Het lijkt erop dat de enige 'misdaad' die deze activisten pleegden, was dat de vrouwen wilden rijden voordat Mohammed bin Salman dat opperde," zei Sarah Leah Whitson, directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten.

Vanaf 24 juni mogen vrouwen in het land autorijden. Activisten en analisten zeggen echter dat de overheid het belonen van activisme, dat in de absolute monarchie verboden is, wil vermijden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!