De president van Ecuador, Lenin Moreno, heft de extra beveiliging bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen per direct op. Daar verblijft WikiLeaks-oprichter Julian Assange in ballingschap.

''Vanaf nu komt er een gangbare beveiliging, net zoals in de andere Ecuadoraanse ambassades", luidt de verklaring van de regering over de ambassade in het Verenigd Koninkrijk.

De 46-jarige Assange verblijft sinds 2012 in de ambassade. Hiermee probeerde de Australiër te voorkomen dat hij werd uitgeleverd aan Zweden, waar hij werd gezocht vanwege aanranding. Hoewel die rechtszaak niet doorgaat, blijft hij in de ambassade.

Assange vreest dat hij wordt opgepakt voor het eerder schenden van zijn borgtocht en vervolgens wordt uitgezet naar de Verenigde Staten. Als WikiLeaks-oprichter was hij betrokken bij de publicatie van gelekte documenten over onder meer het Amerikaanse leger.

Duur

De huisvesting van Assange was voor Ecuador erg prijzig vanwege de extra beveiliging. In bijna zes jaar tijd zou het land hier zo'n 4,2 miljoen euro aan hebben uitgegeven, meldde The Guardian dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten.

Het is geen geheim dat Ecuador af wilde van de hoge kosten. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken vroeg begin januari, mede vanwege de dure huisvesting, om internationale hulp in de kwestie rondom Assange.

Ecuador sloot Assange afgelopen maart af van het internet, nadat hij politiek commentaar had geleverd via Twitter. De regering vond dat Assange de relaties met andere landen in het gedrang bracht. President Moreno heeft de situatie rond de Australiër al eens beschreven als ''een steen in zijn schoen".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!