De regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro zou Venezolaanse identificatiekaarten aan Colombianen geven. Volgens de Colombiaanse regering probeert Maduro hen Venezuela in te krijgen, zodat zij bij de presidentsverkiezingen op hem kunnen stemmen.

"Via betrouwbare bronnen hebben we kennis genomen van dit plan dat de regering Maduro sinds eind vorig jaar in voorbereiding heeft", verklaarde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een televisietoespraak.

"Het plan bevat details over de wijze waarop, de procedures en de betalingen die moeten garanderen dat de stemmers er komen en op Maduro gaan stemmen."

De Colombiaanse president noemde geen verdere details over het complot, maar benadrukte dat hij onder meer vanwege dit complot de uitslag van de presidentsverkiezingen niet zal erkennen. De diplomatieke banden tussen beide landen zijn al een tijd slecht.

Verkiezingen

Het land, dat in een economische crisis verkeert, houdt op zondag 20 mei presidents- en lokale verkiezingen. Eerder waarschuwde de Europese Unie al het verloop hiervan "nauwlettend" in de gaten te houden. 

De oppositie van Venezuela is namelijk buitenspel gezet, er zijn politieke gevangenen en voor niet-regeringsgezinde partijen en kandidaten zijn obstakels opgeworpen. 

Steun

Maduro kreeg donderdag nog steun van de Turkse president Tayyip Erdogan en de Argentijnse voetballegende Diego Maradona. In een op de Turkse televisie uitgezonden videochat met Maduro zei Erdogan er vertrouwen in te hebben dat de zittende president de verkiezingen gaat winnen. 

"Ik geloof dat jij zondag de grote winnaar wordt", zei de Turkse president tegen zijn Venezolaanse collega. Maduro reageerde daarop met krachtige termen: "Venezolanen gaan zondag de wereld een lesje geven in democratie en vrijheid."

Maradona 

Ook Maradona liet van zich horen. De voormalige topvoetballer staat bekend om zijn aanmoediging van linkse politici. Zo was hij bevriend met de Cubaanse oud-leider Fidel Castro en Hugo Chavez, de voorganger van Maduro.

Maradona noemt zichzelf een "soldaat" van Maduro en was tot verrassing van velen aanwezig bij een campagne-evenement van Maduro. De Argentijn was er dansend en zwaaiend met een nationale vlag van Venezuela te zien.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!