De rechtbank in Brussel heeft achttien van de negentien verdachten van de diamantroof op de luchthaven van Zaventem begin 2013 wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De diamanten hadden een waarde van 37 miljoen euro.

De roof gebeurde op het moment dat vanuit een gepantserde vrachtwagen diamanten werden overgeladen op een vliegtuig van een Zwitserse luchtvaartmaatschappij. Het toestel was onderweg naar Zürich.

De zaak tegen de veronderstelde hoofdverdachte, Marc B., wordt op een latere datum behandeld. Hij zit in een Franse cel voor een ontvoeringszaak en kan niet naar België worden overgebracht. Het ging verder om nog vijftien mannen en drie vrouwen.

Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen drongen op 18 februari 2013 met een busje het luchthaventerrein binnen en reden tot aan het vliegtuig. Binnen enkele minuten waren de daders met hun buit verdwenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had celstraffen van één tot acht jaar tegen de negentien verdachten geëist, terwijl de verdediging om vrijspraak vroeg. Achttien personen waren volgens het OM lid van een criminele organisatie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!