Het Openbaar Ministerie in Brugge gaat in hoger beroep tegen de straffen voor de vier veroordeelden in de zaak van de Vlaamse kasteelmoord.

De rechtbank in Brugge legde vorige maand 27 jaar celstraf op aan opdrachtgever André G. (67) en de Nederlandse tussenpersoon Evert de C. (54). Een derde en vierde medeplichtige kregen respectievelijk 21 en vijftien jaar.

Het OM had dertig jaar tegen hoofdverdachte G. en 28 jaar tegen De C. geëist. Zij hebben daar beiden beroep tegen aangetekend.

De zaak draait om de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012. Zijn schoonvader G. had zijn kennis Pierre S. opdracht gegeven zijn schoonzoon te laten vermoorden. Het parket had 26 jaar tegen S. geëist. Hij is tot 21 jaar veroordeeld.

S. berust in zijn straf. Hij had De C. uit het Zeeuwse IJzendijke benaderd om de huurmoord te organiseren. Die legde op zijn beurt contact met de Eindhovenaar Ronald van B., die de trekker overhaalde.

De inmiddels overleden Van B. kreeg hulp van zijn neef Franciscus 'Roy' L. uit Tilburg (41), die daarvoor als mededader vijftien jaar kreeg. Tegen L. had het parket 24 jaar gevangenisstraf geëist.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!