De directeur van de Britse tak van hulporganisatie Oxfam, Mark Goldring, zal aan het eind van het jaar opstappen. Hij werd bekritiseerd vanwege zijn behandeling van een schandaal over het veronderstelde gebruik van prostituees in Haïti in 2011 door medewerkers van Oxfam.

''Na de zeer openlijke bekendmakingen van Oxfams tekortkomingen in het verleden, hebben we onze inspanningen verdubbeld om ervoor te zorgen dat Oxfam een veilige en respectvolle plek is voor iedereen die contact met ons heeft", zei Goldring in een verklaring. 

''We leggen nu een stevige basis voor herstel, ik ben persoonlijk volledig toegewijd om deze fase te doorzien."

Zeven medewerkers, waaronder de Oxfam-leider voor Haïti, moesten eerder al vertrekken vanwege het schandaal. In Tsjaad was het tot soortgelijke incidenten gekomen. Berichten daarover eerder dit jaar veroorzaakten een hoop onthullingen over wangedrag bij andere hulporganisaties.

Kritiek

Goldring heeft stappen ondernomen om van Oxfam een ​​veilige en respectvolle plek te maken voor iedereen die in contact komt met de organisatie, schreef hij. ''Nu is het tijd om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Voor deze taak is een nieuwe baas nodig.''

Goldring, die sinds 2013 aan het roer staat van Oxfam in het Verenigd Koninkrijk, kreeg ook zware kritiek voor een scheve vergelijking in het schandaal. Hij zei in een interview met de krant The Guardian dat zijn organisatie werd aangevallen alsof ze 'baby's in hun kribben had vermoord'.

Critici beschuldigden hem ervan het schandaal te bagatelliseren. ''Ik stond onder stress," verklaarde Goldring later zijn gedrag en verontschuldigde zich.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!