De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag de eerste vierduizend doses van een ebolavaccin naar Congo gestuurd. Het is de eerste keer dat het experimentele vaccin wordt ingezet sinds het tijdens de laatste grote uitbraak van twee jaar geleden is ontwikkeld.

Het vaccin, dat is ontwikkeld door Merck, heeft nog steeds geen vergunning, maar is effectief gebleken tijdens testen in West-Afrika bij de grootste ebola-uitbraak ooit. In de periode 2014 tot 2016 stierven toen 11.300 mensen in Guinee, Liberia en Sierra Leone door het virus.

Gezondheidsfunctionarissen hopen dat ze het dit weekend al kunnen gebruiken om de nieuwste uitbraak in de Democratische Republiek Congo tegen te gaan. De WHO denkt dat tot nu toe twintig mensen door het virus zijn gestorven sinds april.

Gezondheidswerkers hebben twee bevestigde gevallen, 22 waarschijnlijke gevallen en zeventien verdachte gevallen van ebola geregistreerd in drie zones van het land. 432 personen die mogelijk in contact zijn geweest met de ziekte zijn geïdentificeerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!